Keramik

Ordet keramik kommer från grekiskans "keramos"som betyder lera. Konsten att göra keramik är urgammal.

De första lerkärlen tummades upp dvs man satte ner tummen i en lerklump och formade den till en skål som sen soltorkades. Så småningom upptäckte man att leran blev ännu hårdare efter att man hade lagat mat i de soltorkade skålarna och och man började bränna bruksföremålen. Keramik består alltså av lera. Med keramik menar man allt som görs av lera och sedan bränns i ugn. Det finns många olika varianter inom keramiken med olika egenskaper. Här är några av dom.

Lergods

Lergods är lågbränt (ca 1000 grader). Det är billigt, poröst och suger åt sig vatten, men har en varm, opretentiös “krukmakarkänsla”. Känsligt för slag och stötar. Bör handdiskas. Den låga temperaturen gör den dock lättare att färglägga så man ser ofta tex prydnadssaker till jul i lergods.


Stengods

Stengods är högbränt ( ca 1200 grader ).Tätbränt material som är tåligt mot slag och stötar. Tål ugn, mikrovågsugn och maskindisk. Robust känsla. Stengods har blivit mycket populärt då det är både praktiskt och vackert och passar vår moderna livsstil.


Porslin

Porslin är högbränt ( ca 1300 grader). Görs av lera som innehåller mycket kaolin och är alltså vitare än lergods och stengods. Porslin kan oftast diskas i maskin men du gör klokast i att kontrollera vad som rekommenderas för just den sort du valt.


Benporslin

Benporslin är högbränt ( ca 1200 grader). Klassiskt och exklusivt porslin som innehåller minst 25% benaska av brända djurben. Detta gör porslinet segt och ger det en speciell vit lyster. Porslinet är tunt och nästan transparent.
Tål oftast maskindisk och mikrovågsugn men inte vanlig ugn.


Skötselråd

Allt som är tillverkat av stengods går bra att diska i maskin.För att behålla keramiken glansig så länge som möjligt bör du tillsätta spolglansmedel i diskmaskinen. Detta hjälper också till att undvika repor på tallrikarna.


Porslin med gulddekor kan inte diskas i maskin då guldet kommer att försvinna. Det kan inte heller användas i mikrovågsugn då metallen kan reagera med att spraka och blixtra.

All keramik kan spricka av hastiga temperaturskillnader.Tag alltså aldrig en form direkt från kyl/frys in i en varm ugn. Svarta streck på keramiken är ofta metall från framförallt bestick och inte repor i glasyren. Citronsyra med lite vatten brukar hjälpa till att få bort dessa. 

Te och kaffe kan ge beläggningar på all keramik. Genom att blanda maskin-diskmedel med hett vatten och låta stå ett par timmar, samt därefter diska och skölja noggrant så brukar beläggningen gå att få bort.

Efter en måltid är det bra om du försöker att skölja av keramiken så fort som möjligt. Viss mat innehåller starka syror som kan missfärga glasyren. Undvik stålull, skurmedel eller liknande.