Mumin


Muminmuggar och Muminskålar i emaljerat stål. Motiven är hämtade från Tove Janssons älskade berättelser om Mumin och hans vänner.Tove Jansson är författaren till muminböckerna.
Tove Jansson växte upp med en mor som var tecknare och en far som var skulptör. Familjen var halvsvensk och halvfinsk så Tove Jansson tillbringade mycket tid i Sverige och i Stockholms skärgård. Det är den miljön som varit hennes största inspirationskälla till Mumindalen. Tove Jansson är författare till många böcker, både för vuxna och barn. Men det är med muminböckerna hon blivit mest känd. Man brukar säga att Muminböckerna är som en sagoskildring av hennes egen verklighet. Många av karaktärerna har stora likheter med personer i Toves familj. Muminmamman liknar hennes egen mor och Too-ticki påminner om hennes livskamrat Tuulikki Pietilä.

Sedan 2009 samarbetar Mumin med det finska företaget Muurla. De tillverkar muggar och skålar i  emaljerat stål med motiv från Mumin.

Kan man diska produkterna i maskin ? Ja det går bra.
Kan man använda produkterna i mikrovågsugnen ? Nej det går inte bra.
Det är bäst om du använder bestick i trä eller plast då stål kan repa emaljen. Tänk på att varje emaljprodukt är handgjord så små skillnader i utseende förekomma och gör också varje produkt unik. Emalj är ett tåligt material men kan spricka om det utsätts för hårdare slag.