Färger- hur påverkas du ?


Hur påverkas vi av färgerna omkring oss ?

Alla har vi våra favoritfärger men generellt påverkas vi på ett liknande sätt av samma färg.
Detta är oberoende av vår personliga smak.Även om du älskar eller hatar vissa färger kan det vara bra att ha vissa saker i åtanke.Ibland räcker det med att ändra nyansen på en färg för att man ska känna annorlunda.

Rött är en intensiv färg som signalerar värme, passion och energi.En bra accentfärg som ger fokus till de delar av ett rum du väljer. För mycket rött kan väcka aggressivitet och ge en stressande effekt. Lagom rött ger dig istället ökad sexlust och mer självförtroende.

Orange som är en blandning av gult och rött är en glad färg som skriker efter uppmärksamhet.Bra att använda till sådant som ska sticka ut i mängden. Orange sägs även stimulera aptiten.

Gult symboliserar solen och upplevs som optimistiskt ,ungdomligt och glädjerikt. Färgen sägs skärpa både vårt minne och vår tankeverksamhet så kan vara bra i tex ett arbetsrum.Gula rum sägs även vara effektivt mot depressioner.

Rosa för tankarna till kärlek och romantik. Färgen kan lindra depressioner och motverka aggression och sorg.

Grönt är en vilsam färg som påminner oss om naturen och dess läkande kraft.
Färgen ger oss trygghet, harmoni och lugn. Grönt associeras ofta med god hälsa.


Blått för tankarna till himmel och frihet. Blått är en färg som gör oss kreativa och produktiva.Samtidigt utstrålar blått lugn,harmoni och trovärdighet. Ett blått sovrum sägs vara bra för någon med sömnproblemen, men är å andra sidan förödande för sexlivet och i för stora doser kan färgen tom skapa depression. 

Svart är en komplicerad färg.
Det kan betyda sorg. Eller stilrent. Eller är det kanske maktens färg? Allt beror på sammanhanget.
En kyrkogård, en modebutik, ett styrelserum.
Ofta ger svart ett rum en känsla av elegans,lyx och mystik. 

Vitt representerar oskuldsfullhet, godhet och renhet. Vitt kan även uppfattas som kall och klinisk så det gäller att välja rätt nyans så att man inte får en kall, klinisk och steril känsla.Man brukar dela in färgerna i kalla och varma färger. Men man kan laborera med alla färger så man får fram den nyans man önskar.En röd färg som har gult i sig drar mot orange och är varm.En röd färg med blått i sig blir lila och känns kall.
Varma färger: rött, orange, gult, rosa och brunt.
Kalla färger: grönt, blått, turkost och lila.


Färger framhävs om de ställs mot kontraster. Rött syns mer i kombination med till exempel grönt, gult kommer fram tillsammans med blått eller lila och svart behöver vitt för att inte försvinna.Hela rum i samma färgskala blir döda, lägg till kontraster och du för in liv. Testa dig fram !

Färger kan även användas för att ge speciella effekter och förändra ett rum. Ränder på längden höjer taket, ränder på tvären breddar.Måla gärna nischer, delar av en vägg, en färgplatta bakom en samling tavlor eller en cirkel i en annan färg än övriga väggen. Det kan bli ett intressant blickfång.Tänk på helheten i hemmet, håll dig till en färgskala och tänk på omkringliggande material som golv, lister och dörrar så att färgerna harmonierar.

Ljusa färger kan göra att ett rum känns större.Målar du taket vitt höjs det och vice versa.Mörka färger drar till sig väggarna och gör rummet mindre men mer ombonat och mysigt.

Är man osäker på hur vad man tycker om eller hur en färg påverkar hemmet så låt väggarna vara neutrala och håll dig till fondväggar, gardiner eller kuddar. Dessa går att förändra ofta och enkelt.

Lycka till !