ÄGGKOPPAR

Äggkoppar.
Att duka med fina äggkoppar är en rolig detalj som alla uppskattar.


Frukost, brunch, påsk. Vår mamma brukade säga "förstärkt frukost" och då menade hon en frukost med det lilla extra som skulle avnjutas länge.
På en sådan var kokta ägg ett måste. Att duka med fina äggkoppar ären rolig detalj som alla uppskattar. Vill du ha löskokt eller hårdkokt ?

Hur kokar man ägg ?
Förvara dina ägg i kylskåp men tag gärna fram äggen en stund så att de får rumstemperatur innan du ska koka dem.Ska du inte äta alla på en gång så behåll skalet på och lägg tillbaka i kylskåpet där de håller i flera dagar.
Det finns 2 sätt att koka dina ägg:
Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Vattnet ska precis täcka äggen. Låt koka upp utan lock.
Eller koka upp vatten och lägg sen försiktigt ner äggen med hjälp av en sked.
Hur länge äggen ska koka är en smaksak, här får du provar dig fram. Själv tycker jag 8 minuter är perfekt.

Ägg är supermat som innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Ägg är dessutom klimatsmart mat och ger lägre utsläpp än mjölk och kött.
Vill du veta hur färskt ägget är kan du göra detta enkla test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Färska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan.
Varför är vissa ägg bruna ? Ja det är så enkelt att det kommer från en brun höna. Innehållet är likvärdigt.

Andra fredagen i oktober varje år firas Äggets Dag runt om i världen. Det är dagen då ägget hyllas med bland annat äggfestivaler, konstutställningar och recepttävlingar.