Te

Therapie Te  är ett familjeföretag från Laholm, där man andas goda dofter och smaker. Allt te blandas för hand sedan 2013.
Te för alla som söker det där lilla extra. Burkarna är som små konstverk och bör stå synligt så man kan njuta både med gom och öga.  
Förpackningarna innehåller 160 gram underbart te och allt levereras i en svensktillverkad plåtburk.

Tips! Det röda teet innehåller inget tein och kan därför drickas av barn ( gott att göra iste och isglass av )Vilket te ska du välja ?


Rött te
Rött te är egentligen inget te utan ett örtte som heter rooibos och som kommer från Cederbergen i Sydafrika. Rooibos är en ärtväxt som liknar en buske och därav har den fått sitt namn, rooibos betyder nämligen ”röd buske”.

Rooibos innehåller inte koffein och kan därför mycket väl drickas på kvällen.

Hälsoeffekter: Rooibos innehåller också flavonoider, som är verksamma mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Tips: Kallt rooiboste kan användas som bas i marinader, eller för att blanda ut koncentrerad juice.

Dragtid: 4–10 minuter. Rooibos vinner på att dra länge.

Vattentemperatur: 90–100 grader.


Svart te
Svart te är ett te som har oxiderat efter plockning. Dvs efter att man har skördat teet så får tebladen först vila och sen så krossar man, hackar eller maler tebladen. Detta gör så att saften i tebladen kommer i kontakt med syret i luften och det börjar oxidera.

Efterhand så ändrar bladen färg, frön grönt, till rödaktigt och till sist svart. Sen så hettas bladen upp för att stoppa oxideringen och teet får torka.

Hälsoeffekter: Har högt innehåll av en grupp antioxidanter som kallas flavonoider.

Flavonoider skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom de motverkar åderförkalkning.

En studie från Karolinska Institutet har visat att kvinnor som dricker svart te löper mindre risk att drabbas av äggstockscancer.

Dragtid: 4–5 minuter.

Vattentemperatur: 90 grader.


Grönt te
Grönt te hettas upp direkt efter plockningen detta kan antingen ske genom att det rostas, att det ångas eller att det snabbt doppas i hett vatten. De olika tillvägagångssätten ger lite olika smak och är mer vanlig i olika regioner. 

Hälsoeffekter: Ska förebygga cancer om man dricker minst fem koppar om dagen. Har antiinflammatoriska och kolesterolsänkande effekter. 

Drick inte för mycket grönt te, max 10 små koppar om dagen. Annars kan du få skador på lever och njurar.

Dragtid: 2–3 minuter. Drar det för länge får det en sträv smak.

Vattentemperatur: 70–80 grader.